Hyvät paikat ja huonot paikat

Kirjoittaja:

Julkaistu:

Kategoria:

Olipa kerran kuntavaalit. Asetettiin ehdokkaat eri puolueista, kampanjoitiin, oltiin esillä ja pidettiin vaaliteemat esillä.

Pystytettiin ja purettiin vaalitelttaa, pakattiin ja tyhjennettiin peräkärriä ja grillattiin makkaraa paketti toisensa jälkeen, tarjoiltiin sinapilla ja ketsupilla.

Hyvällä otteella, hyvässä hengessä ja iloisin ilmein tehtiin vaalityötä yhdessä, porukalla ja oltiin meidän joukkue. Talkoolaiset jaksoivat puurtaa väsymättä koko pitkän kampanja-ajan.

Sitten kuntalaiset kävivät äänestämässä, joko ennakkoon tai viimeistään vaalipäivänä pudotettiin äänestysliput uurnaan. Äänet laskettiin ja tulokset julkaistiin. SDP sai hyvin ääniä ja on edelleen suurin ryhmä valtuustossa. Vaalivalvojaisissakin oltiin vielä meidän joukkue.

Jo ennen vaaleja kysyttiin ehdokkailta kiinnostuksen kohteita tai toiveita paikkojen jakamista silmällä pitäen. Vastauksia saatiin osalta ehdokkaista, noin puolet kertoi toiveistaan.

Vaalien jälkeen kunnallispoliittisen ohjesäännön mukainen työryhmä alkoi pohtia kuka ja mille paikalle asetellaan isossa palapelissä. Ehdokkaiden esittämiä toiveita huomioitiin mahdollisuuksien mukaan. Kaikkien kohdalla toiveita ei ollut mahdollista toteuttaa, heille kuitenkin esitettiin jokin muu paikka. Henkilökohtaisesti ei lähdetty kyselemään jokaiselta sopiiko tarjottu paikka vai ei. Aika monen ehdokkaana olleen ja valtuutetuksi tai varavaltuutetuksi tulleen toivetta ei pystytty toteuttamaan, mutta useimmille tarjottu paikka kuitenkin kelpasi.

Samoihin aikoihin, kun oma paikkatyöryhmä aloitti, aloitettiin neuvottelut myös kaikkien valtuustosta paikkoja saaneiden puolueiden edustajien kanssa.

Ensimmäisessä neuvottelussa selvisi, että Vihreät, Keskusta, Kristillisdemokraatit ja Vasemmistoliitto olivat muodostaneet teknisen vaaliliiton. Tämän ilmoituksen jälkeen neuvottelu keskeytettiin ja sovittiin päivämäärä seuraavalle kerralle.

Tehtiin uudet laskelmat muuttuneen tilanteen mukaisesti ja päätettiin, että perustamme SDP:n, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten kanssa teknisen vaaliliiton varmistaaksemme paikkojen jakautumisen tasapuolisesti. Parhaiten se olisi toteutunut ilman kumpaakaan vaaliliittoa vaalituloksen mukaisesti, mutta tällä kertaa toimittiin näin.

Paikkoja jaettaessa lasketaan vaalitulokseen perustuen (d’Hondtin menetelmä) montako paikkaa kussakin toimielimessä kullekin puolueelle tulee. Sen jälkeen huomioidaan sukupuolitasa-arvo, vähintään prosentein 60/40 ja jos paikkoja on parillinen määrä, nais- ja miespaikat jakautuvat 50/50. Suhdelukuihin perustuen saadaan ns. ottojärjestys eli mikä puolue valitsee ensin, mikä toisena jne.

Sitten päätetään, miten edetään, mitkä paikat laitetaan mihinkin koriin vai eikö laiteta koreihin. Oman kunnan ja kunnallisten yhtiöiden paikat ovat paikallisesti valittavissa, lisäksi on ylikunnallisia lautakuntia yms. sekä hyvinvointialue. Ne paikat päätetään maakunnallisissa neuvotteluissa.

Kaupungin toimielimet, joihin jäseniä valitaan ovat kaupunginhallitus, elinkeino- ja kaupunkiympäristölautakunta, sivistys- ja hyvinvointilautakunta, rakennusvalvontajaosto ja tarkastuslautakunta. Lisäksi ovat vammais- ja vanhusneuvostot sekä osallistu- ja vaikuta -työryhmä sekä erilaisia yhdistyksiä, mm. Saimaan Virta.

Ylikunnallisia elimiä ovat maakuntavaltuusto, maakuntahallitus, maakuntaliiton tarkastuslautakunta, Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymän valtuusto ja hallitus sekä tarkastuslautakunta, työvoima- ja maahanmuuttolautakunta, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön hallitus, Etelä-Karjalan jätelautakunta, Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:n hallitus, Imatran seudun ympäristölautakunta, Lappeenrannan seudun joukkoliikennelautakunta ja Satu Oy:n hallitus.

Näissä ylikunnallisissa sekä hyvinvointialueen paikoissa on jo valmiina merkintä N/M eli sukupuolitasa-arvo on jo huomioitu, samoin kuin on jaettu paikat kunnille sopimusten yms. mukaisesti.

Puolueiden välinen neuvotteluryhmä tapasi neljä kertaa, aloitimme 22.4.2025 ja viimeinen tapaaminen oli 10.5.2025. Neuvottelut käytiin hyvässä hengessä asioista sopien ja päätettiin yksimielisinä.

Lisäksi osallistuimme neuvotteluihin ylikunnallisista ja hyvinvointialueen luottamushenkilöpaikoista teamsilla sekä paikan päällä Lappeenrannassa. Näistäkin paikoista pääsimme pitkän neuvottelun jälkeen yhteisymmärrykseen.

Puolueiden välisten sekä maakunnallisten neuvotteluiden jälkeen on selvillä, mille paikoille aletaan miettiä nimiä.

Puolueosaston sisällä paikkoja täytettäessä huomioidaan äänimäärä, oma kiinnostus ja osaaminen, järjestö- ja vaalityöhön osallistuminen, aiempi kokemus ja jatkuvuus, sitoutuminen SDP:n arvoihin. Nämä kaikki valintakriteerit huomioidaan, kun täytetään luottamushenkilöpaikkoja. Pelkkä äänimäärä yksin ei ratkaise.

Palapeli on aikamoinen kasattava, on huomioitava esteellisyyksiä, jääviyksiä ja vaalikelpoisuuksia kuhunkin tehtävään. Lisäksi on joitakin paikkoja, joihin nimeäminen sulkee pois muut vaihtoehdot. On myös paikkoja, joihin valittavan on oltava valtuutettu, joihinkin valtuutettu tai varavaltuutettu ja sitten niitäkin, joihin voidaan valita ehdokkaana olleita tai muita puolueen jäseniä.

Lähes kaikille vaaleissa mukana olleille onnistuttiin järjestämään tai ainakin tarjoamaan jonkinlainen paikka, mutta sitten huomattiin, että on olemassa hyviä paikkoja ja huonoja paikkoja. Kaikkia paikkatyöryhmän esityksiä ei hyväksytty ja sen takia purettiin ja koottiin palapeliä yhä uudelleen.

Imatran sosialidemokraatit ry:n johtokunta hyväksyi 13.5.2025 paikkajakotyöryhmän esitykset yksimielisesti puolueosaston kokoukselle esitettäviksi. Puolueosasto hyväksyi esitykset 15.6.2025 yksimielisesti.

Maanantaina 9.6.2025 uuden valtuuston ensimmäisessä kokouksessa luottamushenkilöiden paikat hyväksyttiin kaupunginhallituksen esitysten mukaisesti. Vain yksi kriitiikkiä sisältänyt puheenvuoro kuultiin valtuustosalissa, ikävä kyllä se tuli oman valtuustoryhmämme jäseneltä.

Juuso Häkkisen toiveena olivat kaupunginhallitus, kaupunginhallituksen edustaja sivistys- ja hyvinvointilautakunnassa (tämä asia päätetään kaupunginhallituksessa) tai paikka puheenjohtajistossa. Puheenjohtajistolla käsitetään hallituksen ja valtuuston puheenjohtajisto. Hän ei esittänyt toivetta lautakunnan jäsenyydestä tai puheenjohtajan paikasta. Hänelle tarjottiin varapuheenjohtajan tehtävää tarkastuslautakunnassa, mutta sitä Häkkinen ei halunnut ottaa vastaan.

Tomi Menna toivoi paikkaa maakuntahallituksessa, tällä kertaa Imatran demareille saatiin sinne vain yksi paikka asukasmäärän vähenemisen takia ja se meni kansanedustaja Niina Malmille. Toinen Mennan toive oli Etelä-Karjalan virkistysalueen hallitus, myös siellä oli vain yksi paikka meille, se meni Ilkka Nokelaiselle. Mennan kohdalla on rajoitteena JHL:n pääluottamusmiehen asema, joka sulkee pois aika monta tehtävää, kokonaan esimerkiksi kaupunginhallituksen. Lisäksi työ kaupungin palveluksessa aiheuttaa omat rajoituksensa.  Hänelle esitettiin paikkaa työvoima- ja maahanmuuttolautakunnassa, sivistys- ja hyvinvointilautakunnassa sekä lopulta vielä käräjäoikeuden lautamiehenä. Nämä eivät hänelle sopineet.

Kunnallisneuvos Tannisen paikoista on niin ikään oltu huolestuneita. Heikki on ensimmäinen varavaltuutettu ja saanee kutsun hyvin usein valtuuston kokouksiin. Lisäksi tarjottiin varajäsenyyttä tarkastuslautakunnassa, mutta sitä hän ei ottanut vastaan. Itä-Suomen koulun hallituksen varajäsenen paikka hänelle sopi.

Loppuun vielä yhteenvetona, että julkisuus on tehnyt sosialidemokraattien luottamuspaikkojen jakamisesta sirkusnäytöksen. Nämä asiat olisi ollut parempi käsitellä oman väen kesken tai jos se ei ollut mitenkään mahdollista, olisi ollut hyvä edes kertoa tapahtumat totuudenmukaisesti ja sillä tavalla kuin ne etenivät.

Näiden valintojen myötä aloitetaan nyt kuitenkin uusi valtuustokausi, toimivaa yhteistyötä ja sujuvaa päätöksentekoa toivoen. Ehkäpä myös erimielisyydet unohtaen.

Tuija Kuikka